• Chloé - Set (edp/50ml + b/lot/100ml)
    1466 MDL 0 MDL

Talcul în produsele cosmetice: beneficii și dezavantaje

Talcul este folosit la fabricarea pudrei de față, fardului de obraz, fardului de pleoape, precum și a altor produse cosmetice decorative, însă puțini din noi cunosc care este rolul acestuia. Astfel, mai jos vom încerca să aflăm care sunt beneficiile și dezavantajele talcului.

 


Ce este talcul?


Talcul din mijloacele cosmetice este un mineral care aparține clasei silicaților, fiind de cea mai mică duritate. În lista de ingrediente, acesta poate fi găsit ca talc sau pudră de talc, iar proprietățile sale sunt:

- absoarbe excesul de umiditate, precum și excesul de sebum, astfel încât pielea devine mată, fără luciu inestetic;
- elimină mirosurile neplăcute;
- previne apariția inflamației, calmează și catifelează pielea, prevenind iritarea.
- previne oxidarea substanțelor, datorită cărora mijloacele cosmetice își păstrează eficacitatea mai mult timp, ceea ce înseamnă că crește durata de valabilitate a produselor. 
- prezența talcului în produsele cosmetice face ca machiajul creat să fie mai rezistent la umiditate, astfel durabilitatea acestuia va fi extinsă;
- îmbunătățește textura produselor de înfrumusețare, făcând-o mai moale.

 

 


Talcul este folosit în special la fabricarea produselor cosmetice de tip uscat și de cele mai multe ori devine baza produselor de înfrumusețare, depășind 80% din compoziția acestora.

Ca substanță chimică, talcul este descris prin formula: 3MgO4SiO2H2O, adică este un compus anorganic de silicat de magneziu. Este o pulbere albă și inodoră.

Prezența talcului în produsele cosmetice decorative: avantaj sau dezavantaj?

 

Se presupune că talcul, datorită proprietăților sale absorbante, poate deshidrata pielea. De asemenea, acesta blochează porii, ceea ce poate duce la inflamații și la apariția acneei, astfel pentru persoanele cu pielea problematică este indicat să nu utilizeze produse pe bază de talc.


Numeroase studii efectuate au arătat că acest mineral este inofensiv pentru sănătate. International Society of Regulatory Toxicology and Pharmacology (ISRTP)/FDA, a efectuat în anul 2007 cercetări suplimentare privind talcul și a declarat că acesta este complet sigur.

Tindem să menționăm că de fapt talcul are proprietatea să înmoaie pielea, previne iritarea și protejează eficient împotriva radiațiilor ultraviolete (razele UVA și UVB). 

În plus, acest ingredient nu este utilizat doar la fabricarea produselor cosmetice decorative, dar și la cele de îngrijire a pielii corpului, precum produsele de curățare și de protecție solară, geluri de duș și săpunuri, paste de dinți și produse pentru ras. De asemenea, talcul este componentul principal a pulberilor pentru bebeluși, a deodorantelor pentru picioare și antiperspirantelor, precum și a multor altor produse antibacteriene.

 


Care din produsele cosmetice pentru față conțin talc?

- Pudra de fațăPudra de talc este amestecată cu pigmenți. Ca urmare, produsul este distribuit uniform pe piele, mascând imperfecțiunile și uniformizând tonul pielii.
- Fard de obraz, iluminator, bronzerÎn aceste produse, talcul acționează ca un ingredient texturizant.

- Fard de pleoapeConținutul de talc este mai mic în fardul de pleoape decât în pudra de față, având și rolul de „diluant” al pigmenților.


Talcul se găsește și în produse precum
fondul de ten, rujul, rimelul, dar într-o concentrație mai mică. Cremele, loțiunile și deodorantele pot conține și ele talc.

Pentru cine este contraindicată pudra de talc? 

 

Având în vedere textura grasă a pudrei de talc, produsele care o conțin ar trebui utilizate cu precauție de către cei cu piele grasă și mixtă sau cu probleme ale pielii, predispuse la erupții cutanate.

Pe de altă parte, talcul este același mineral natural ca lutul, fierul, mica, care sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă în cosmetică. Și întrucât este adăugat la compoziția produselor doar în forma cea mai purificată, este absolut inert, prin urmare, utilizarea sa poate fi considerată sigură. 

Pentru a preveni înfundarea porilor, este recomandat să începeți machiajul cu un primer, iar la sfârșitul zilei, să vă curățați temeinic pielea și să îi oferiți îngrijirea necesară. 

După cum observăm, talcul nu are o acțiune atât de ofensivă după cum se crede. Acesta deține o mulțime de beneficii, iar odată ce este inclus în compoziția produselor cosmetice, va ajuta la obținerea unui machiaj impecabil și rezistent, fără luciu inestetic.

Logare

Setați o nouă parolă

Noi vă sunăm înapoi!