Parabeni în produse cosmetice: trebuie să ne fie frică sau nu?

„Fără parabeni” este deviza persoanelor care obișnuiesc să citească cu atenție lista ingredientelor produselor cosmetice. Au totuși dreptate sau nu?

Uneori, o discuție amplă asupra efectelor anumitor ingrediente este un fenomen cu adevărat important, care îi ajută pe oameni să-și mențină sănătatea. Alteori este doar un alt truc de marketing pe fondul conștientizării crescânde a consumatorilor. Parabenii se numără și ei printre „victimele” unor astfel de discuții. Totul nu este atât de simplu și, înainte de a le da verdictul, este necesar să se studieze mai detaliat proprietățile acestor substanțe și să se familiarizeze cu opinia oamenilor de știință referitor la acest subiect. Deci sunt sau nu parabenii dăunători?

Parabenii sunt compuși chimici (mai exact, vorbim despre esteri ai acidului para-hidroxibenzoic), care sunt renumiți pentru proprietățile lor antiseptice și au fost folosiți ca conservanți de mult timp, atât în ​​industria alimentară, cât și în industria farmaceutică și de frumusețe.
Parabenii pot fi sintetizați sau obținuți din plante în condiții de laborator - da, există parabeni naturali, care se găsesc, de exemplu, în afine.
Ca parte a medicamentelor sau produselor cosmetice, parabenii pot prelungi durata de valabilitate prin prevenirea multiplicării bacteriilor.

De ce parabenii sunt periculoși? Aici începe controversa. „Problemele” cu parabeni au început în momentul în care oamenii de știință care cercetează cancerul de sân au descoperit o concentrație ridicată de parabeni în tumori. Și unii au legat acest lucru de utilizarea produselor cosmetice care conțin parabeni (de exemplu, deodorante).
Până acum, nu a fost posibil să se confirme cu exactitate că produsele cosmetice afectează dezvoltarea acestui tip de cancer, dar chiar și o ipoteză a fost suficientă pentru ca un număr imens de oameni să fie împotriva parabenilor.

Proprietățile parabenilor

Parabenii sunt considerați cel mai popular conservant din zilele noastre. Ce a cauzat această alegere?

Proprietăți antibacteriene
Datorită parabenilor, nu va exista o creștere activă a bacteriilor și a ciupercilor în tuburile cu produse cosmetice. Aceasta înseamnă că pot fi utilizate în siguranță mai mult timp, fără teama că pielea va reacționa cu iritații sau inflamații.

Abilitatea de a stabiliza formula
Un alt plus al parabenilor este că îndeplinesc o funcție de stabilizare în formulele produselor: prezența lor în formulă menține consistența dorită și permite tuturor componentelor să coexiste armonios între ele.

Separat, trebuie remarcat faptul că parabenii, spre deosebire de alți conservanți, sunt eficienți chiar și în concentrații scăzute. Producătorii care se concentrează pe compoziția naturală a produselor cosmetice și absența parabenilor pot folosi conservanți naturali. Cu toate acestea, sunt necesare în cantități mult mai mari pentru a menține produsul proaspăt pentru o lungă perioadă de timp. În plus, acizii organici și uleiurile esențiale, care joacă rolul conservanților în astfel de produse cosmetice, sunt alergeni puternici. Există un risc ridicat ca aceste produse să provoace o reacție negativă la nivelul pielii.

Dezavantajul este că parabenii pot provoca și alergii. Dar practica pe termen lung a utilizării acestora arată că, în cazul parabenilor, riscurile sunt mult mai mici. Nu întâmplător sunt utilizate chiar și în industria alimentară. Siguranța maximă este asigurată de standardele internaționale care reglementează concentrația admisibilă de parabeni. Producătorii de produse cosmetice folosesc aceste substanțe în cantități limitate - necesare pentru protecția microbiologică.

Clasificarea parabenilor în produsele cosmetice
Deoarece parabenii sunt un întreg grup de substanțe, pentru a le recunoaște pe ambalaj, va trebui să vă amintiți mai multe denumiri de bază. Parabenii care sunt adesea utilizați la producerea produselor cosmetice includ methylparaben (poate fi găsit în lista ingredientelor de la codurile E218 și E219), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben, benzylparaben, isobutylparaben.
În plus, printre denumirile parabenilor se numără metagina, propagina, nipagina, nipazolul. Pot fi chiar uniți sub denumirea generală de „acizi hidroxibenzoici”, fără a specifica detaliile.

Este sens de ales produse cosmetice fără parabeni și sulfați?

Astăzi, lista mărcilor care produc produse cosmetice fără parabeni și sulfați este destul de mare. Mulți producători folosesc absența acestor ingrediente în produsele lor ca publicitate și, prin urmare, poate părea că astfel de produse de înfrumusețare devin din ce în ce mai frecvente. Cu toate acestea, statisticile arată contrariul: încă mai mult de 75% din produsele cosmetice includ parabeni.
Cei care nu vor renunța complet la produsele cosmetice cu parabeni, dar care se tem încă de acest ingredient controversat, ar trebui să acorde atenție curățării temeinice a pielii.
Care este cel mai bun mod de a spăla cosmeticele cu parabeni? Unul dintre principalele mijloace de „funcționare” este apa micelară și uleiul hidrofil.
Este bine că există mereu o alegere. Știința nu poate furniza încă date exacte care să demonstreze că parabenii din cosmetice sunt dăunători și cauzează boli care pun viața în pericol. Dar pentru cei care doresc să elimine orice riscuri asociate parabenilor, puteți acorda preferință produselor marcate.
Este important să înțelegem că absența parabenilor nu face întotdeauna produsele cosmetice 100% sigure.

Producătorii de produse cosmetice naturale folosesc, de asemenea, etichetarea paraben - free. Folosesc vitaminele E și C, uleiul de arbore de ceai, uleiul de eucalipt, propolisul, extractul de semințe de grapefruit ca conservanți. Ultima componentă a câștigat o popularitate deosebită ca dezinfectant natural și conservant.
În cazul produselor cosmetice naturale, se pune întrebarea, cât de eficienți sunt conservanții folosiți. Dacă parabenii metilici și etilici din produselor cosmetice, de regulă, nu depășesc 0,4% din compoziție, atunci vor fi necesari înlocuitori naturali într-o concentrație mult mai mare. Nu uitați că multe ingrediente naturale care pot crește durata de valabilitate a produselor cosmetice pot provoca reacții alergice.

Pe piață găsim produse cosmetice diverse, alegerea ne aparține!

Logare

Setați o nouă parolă

Noi vă sunăm înapoi!