Indiferent de anotimp, pielea feței are nevoie de protecție eficientă împotriva razelor solare, pentru a preveni apariția petelor pigmentare și a ridurilor. Astfel, este necesar să includem în ritualul zilnic de îngrijire a tenului o cremă cu protecție solară (SPF), care va avea grijă ca epiderma să fie perfect protejată.
Ce prezintă SPF-ul?
SPF (factorul de protecție solară) este un compus chimic care protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete (UV) ale soarelui. Există două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Radiațiile UVB sunt nocive pentru piele, provocând arsuri și crescând riscul de cancer de piele. La rândul său, radiațiile UVA acționează mai puțin vizibil: nu provoacă arsuri și roșeață, dar provoacă apariția pistruilor, a petelor de vârstă și a altor semne de îmbătrânire a pielii. Respectiv, o cremă cu SPF va fi de mare ajutor în combaterea și prevenirea acestor probleme.
Fiecare cremă are propriul nivel de protecție, indicat prin cifre. Produsele cu un SPF 15 și mai mult sunt cele mai eficiente și protejează perfect pielea de radiațiile UVB.
S-a constatat că epiderma care nu este protejată, poate deveni roșie în doar 20 de minute atunci când este expusă la razele soarelui. O cremă cu SPF 15 crește această perioadă de 15 ori: adică protejează pielea timp de aproximativ 5 ore.
Crema SPF 15 blochează aproximativ 93% din razele UVB să ajungă la piele, cea cu SPF 30 blochează 97% din raze, în timp ce crema cu SPF 50 asigură o protecție de 99%. Diferența dintre 93%, 97% și 99% poate părea nesemnificativă, dar dacă pielea este prea sensibilă la lumina soarelui sau este predispusă la cancer de piele, un procent suplimentar de protecție va juca un rol decisiv. În plus, atragem atenția asupra faptului că nicio cremă nu este capabilă să capteze 100% din radiațiile UV.
O cremă de orice nivel de protecție este pe deplin eficientă numai în primele două ore, după care scade gradul de protecție. Astfel, se recomandă reînnoirea stratului de cremă pe piele aproximativ la fiecare două ore, în așa mod vei fi complet sigură că epiderma are parte de cea mai eficientă protecție.
Când trebuie să folosești produse cu SPF?
Crema cu protecție solară nu trebuie utilizată doar vara, atunci când razele solare sunt cele mai puternice. Aceasta trebuie folosită pe tot parcursul anului, inclusiv de către persoanele care lucrează la birou, deoarece razele ultraviolete pot pătrunde chiar și prin geamuri.
Ce tip de cremă ți se potrivește cel mai bine?
Se recomandă utilizarea cremelor care oferă atât protecție UVA, cât și UVB. Dacă îți petreci majoritatea timpului la aer liber, atunci trebuie să utilizezi un remediu cu SPF mai ridicat și cu „rezistență la apă”. Acestea sunt recomandate spre utilizare atât înainte de plajă, cât și în zilele caniculare sau în timpul sportului, când pielea transpiră intens. Cu toate acestea, astfel de creme nu sunt potrivite pentru utilizarea zilnică, deoarece lasă un film lipicios pe piele și necesită reînnoire constantă.
Majoritatea cremelor hidratante de zi conțin deja un SPF 15 sau mai mare - fiind suficiente pentru utilizarea zilnică, în special dacă îți petreci cea mai mare parte a zilei la birou. Acordă o mare atenție compoziției remediilor, care trebuie să includă următoarele ingrediente:
- Derivații PABA (un derivat al acidului p-aminobenzoic), acid salicilic și acid cinamic (octilmetoxicinamat sau cinoxat) - previn radiațiile UVB;
- benzofenone (benzofenonă), (oxibenzonă sau sulisobenzonă) - blochează razele UVA;
- avobenzona (Parsol 1789), ecamsula (Mexoryl), dioxidul de titan și oxidul de zinc - blochează întregul spectru al razelor UVA.
Pentru a te asigura că pielea este complet protejată de efectele nocive ale soarelui, trebuie să aplici o cantitate suficientă de produs pe piele. Cercetările arată că oamenii folosesc de obicei aproximativ un sfert din cantitatea necesară și, prin urmare, gradul de protecție primit este semnificativ mai mic decât cel indicat pe ambalaj. Crema cu protecție solară trebuie aplicată pe piele cu aproximativ o jumătate de oră înainte de expunerea la soare pentru a permite absorbția ingredientelor.
După cum observăm, este foarte important să folosim o cremă cu SPF, indiferent de anotimp. Astfel, vom proteja epiderma și îi vom menține un aspect sănătos, tânăr și radiant pentru un timp îndelungat.