Fixează timpul: despre termenul de valabilitate al produselor cosmetice

Există remedii de machiaj pe care le utilizezi de ani buni, dar încă ți se par potrivite? Ei bine, aplicarea produselor expirate aduce multiple daune pielii. Conform unui studiu, s-a depistat că majoritatea femeilor nu acordă o atenție deosebită termenului de valabilitate al produselor cosmetice.
Spre exemplu, un rimel sau un fond de ten este utilizat până la ultima picătură, ci nu conform indicațiilor de pe ambalaj. Este păcat să arunci un produs, în cazul în care conținutul este plin. De aceea, multe fete continuă să folosească produse cosmetice expirate. Acest lucru poate avea consecințe negative, provoacă roșeață, iritații și alte efecte secundare neplăcute.


Ce determină durata de valabilitate a produselor cosmetice?
Termenul de valabilitate este perioada de timp în care, conform cercetărilor producătorului, produsul cosmetic rămâne neschimbat. Adică păstrează o anumită microfloră, nu se exfoliază și rămâne într-o stare stabilă.
Durata de valabilitate diferă în funcție de marcă, deoarece compoziția unui anumit produs și prezența anumitor componente joacă un rol important.

Iată cele mai populare ingrediente și termenul de valabilitate în compoziția produselor cosmetice:
Apa
Mediu umed creează cele mai favorabile condiții pentru dezvoltarea bacteriilor. Deci, produsele lichide au cea mai scurtă perioadă de valabilitate.
Retinol, vitamina C
Aceste ingrediente active nu trebuie să intre în contact cu aerul, deoarece sunt oxidate și distruse de oxigen.
Ingrediente organice
Uleiurile, extractele de plante și alte ingrediente naturale nu rezistă testului timpului. Aplică îndată conținutul proaspăt al remediilor naturiste, sau păstrează la frigider pentru un termen scurt.


Ceara
De regulă, acest ingredient este utilizat în compoziția creioanelor contur, care sunt destul de rezistente la influențele externe și pot servi mult timp. Cu toate acestea, acordă atenție schimbărilor de textură și miros - dacă devine tare și puțin pigmentat, produsul trebuie aruncat.
Producătorii indică termenul de valabilitate pe ambalaj sub forma unei date sau a unui cod special, care combină litere și cifre. De asemenea, conține informații despre data de expirare a produsului. Verifică în magazin toate datele despre produs. Adesea, reducerile mari sunt oferite pentru bunuri ale căror durată de valabilitate se apropie de sfârșit.


Perioada permisă de utilizare nu coincide adesea cu data de expirare. Produsele cosmetice au două date de expirare. Prima dezvăluie informații despre momentul în care a fost produs și data până când ar trebui utilizat. Iar cea de-a doua arată cât timp poți folosi produsul după deschiderea ambalajului.
Pictograma unui borcan cu capac deschis indică durata permisă de utilizare, după desigilarea ambalajului. 6M, 12M, 18M - indică lunile de valabilitate.
Rimelul trebuie schimbat mai des. După prima utilizare, îl poți folosi timp de 6 luni, dar se recomandă achiziționarea unui rimel nou după doar 3 luni. Corectorul, luciul de buze sau fardurile lichide pot fi utilizate pentru cel mult 6 luni din momentul deschiderii. Fondul de ten este un produs cu o durată de valabilitate mai mare, care oscilează între 6-18 luni. Nu folosi un produs învechit. Texturile pudrate, cum ar fi fardul de obraz, bronzerul, iluminatorul sau fardul de ochi pot fi utilizate timp de 2-3 ani.


Cu cât compoziția este mai naturală, cu atât produsele se degradează mai repede. Dacă o cremă sau un ser are o bază de apă, nu trebuie utilizat mai mult de 12 luni. Dacă produsele cosmetice sunt organice, nu se folosesc mai mult de 8 luni. Eyelinerul poate fi aplicat 3 luni din momentul deschiderii. De altfel, devine rapid un teren de reproducere pentru bacterii și se usucă ușor.
Bacteriile din ruj nu se înmulțesc, deoarece produsul nu conține apă. Pentru a prelungi durata de valabilitate a rujului sau a luciului de buze preferat, trebuie păstrat într-un loc întunecat. Se utilizează timp de 12 luni.

Șamponul este valabil 12 luni din momentul desigilării. Închide capacul după fiecare utilizare, aerul și apa din interiorul sticlei vor scurta durata de valabilitate.
Mirosul neplăcut, stratificarea sau schimbarea texturii comunică despre faptul că remediul trebuie imediat aruncat la coșul de gunoi. Calitatea produselor expirate este grav afectată. Ingredientele active își pierd potența, formulele nu mai sunt eficiente, și chiar dubioase. Reacția este imprevizibilă, pot apărea iritații și inflamații. Pentru a evita consecințele nedorite, scapă la timp de produsele cosmetice expirate. Umiditatea și temperaturile ridicate scurtează semnificativ durata de viață a cremelor, loțiunilor și serurilor.


Toate produsele de machiaj trebuie să dețină un capac bine închis și să fie depozitate într-un loc uscat. În caz de necesitate, dezinfectează recipientul pentru a evita iritarea pielii și a mucoaselor. Pensulele și aplicatoarele pot deveni o sursă de bacterii patogene. Prin urmare, este foarte importantă curățarea și igienizarea acestora în mod regulat.

Вход в личный кабинет

Восстановление пароля

мы перезвоним вам сами!